L’origen del Posa-hi tu l’accent
El setembre del 2021 l’editorial La Musca va publicar El Penyic al Perxe, un ampli recull de paraules, trets característics i expressions que es fan servir a l’Espluga de Francolí. O més ben dit, que es feien servir, perquè moltes d’elles estan en franc retrocés. A més, es complementava amb una descripció filològica dels trets característics del parlar i l’accent de l’Espluga. El recull, de caràcter eminentment local, guanya cert interès general en el sentit que el poble se situa al bell mig de la zona de transició entre els dos grans dialectes del català, l’oriental i l’occidental, amb la qual cosa el llenguatge que es fa servir al poble beu de fonts tant d’una com de l’altra banda, des del Camp de Tarragona a Ponent, però també mirant cap al sud i passant també fins i tot per la Catalunya Central. I l’accent també resulta igualment una barreja peculiar.
El llibre, elaborat amb un cert rigor però que tampoc pretenia ser un tractat científic, no va ser pas el punt i final a molt temps de feina, sinó que l’equip que hi va col·laborar se’l va plantejar com el punt d’inici d’un projecte més ambiciós que permetés prendre consciència a la gent que encara fa servir moltes d’aquestes paraules, deixos i expressions perquè no es perdin del tot, i deixar testimoni si més no d’aquestes característiques més pròpies del parlar local. Des de la publicació d’El Penyic al Perxe, així, al 2022 ja es van començar a enregistrar en format vídeo i àudio entrevistes i tertúlies amb gent gran del poble a fi d’anar conformant un arxiu oral del parlar espluguí, un arxiu que així mateix va tenint sortida en un programa radiofònic amb una periodicitat aproximadament mensual, realitzat per l’Espluga Audiovisual i emès per l’Espluga FM Ràdio, que després es penja com a pòdcast al seu web. Al llarg del 2023, el projecte d’El Penyic al Perxe va estendre’s amb l’Espais Vius d’Art, una iniciativa de l’Ajuntament durant tot un cap de setmana al maig que va comptar amb xerrades, concerts i diversos actes i accions artístiques i culturals al carrer centrades totes a prendre consciència de la riquesa del parlar local. Ja en aquella data vam anunciar públicament la intenció de tirar endavant l’any següent un congrés o unes jornades de parlars locals del català a l’Espluga. Igualment, des del 2023 s’atorguen accèssits a treballs que incorporin expressions i girs locals en el certamen literari que organitza el Casal de l’Espluga, entitat que també s’ha involucrat per liderar el projecte i fer de paraigua i impulsor de les iniciatives que vagin sorgint. També s’ha creat un compte d’Instagram propi i volem potenciar la presència a xarxes.
A més a més, l’editorial La Musca va publicar el febrer del 2023 un altre llibre, el conte infantil El Petit Penyic i Albert Einstein, una ficció a partir de la visita real del científic a l’Espluga just 100 anys abans en què es ressalta també l’ús per part dels nens que el protagonitzen de paraules i expressions pròpies de la nostra zona. A final d’octubre de 2023 en va editar un altre, de factura similar, El Petit Penyic i els Brigadistes, i amb la introducció també de la variant de l’alguerès, coincidint amb una altra commemoració històrica, el 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals que van participar en la Guerra Civil, que també va tenir lloc a l’Espluga.
A partir d’aquesta ja extensa i creiem que sòlida base, el Casal de l’Espluga i l’equip d’El Penyic al Perxe, amb suports molt més amplis i transversals, s’embranquen amb vista al 2024 en un repte encara molt més ambiciós, que creiem que entronca plenament amb la feina ja feta: l’organització d’un Festival de les Variants Dialectals de la Llengua Catalana que serveixi per posar en comú i alhora difondre els estudis i iniciatives similars a El Penyic al Perxe que fa molt temps que existeixen, però que s’han multiplicat especialment en els últims anys arreu dels Països Catalans.